Strigel – ett måste till rakkniven

Det är inte skönt att raka sig om redskapen inte är tillräckligt skarpa, något som gäller både för rakkniv och rakhyvel. Rakhyvlar är relativt billiga, och där byter man helt enkelt när skärpan inte längre är den bästa. Men värre är det då med rakknivar. Dessa kostar ju betydligt mer än ett rakblad, och att helt enkelt byta ut dem när de börjar bli slöa är nog inte något som du gärna vill göra. Alternativet är då att slipa den, så att den blir som ny (nästan, i alla fall). Då kommer du att ha två alternativ att välja mellan: antingen slipa kniven själv, eller anlitar du dig av en professionell slipare. Men det bästa är att undvika att behöva slipa dem så länge som möjligt, vilket du gör med hjälp av en läderstrigel.

Vässa rakkniv med strigel

Det är egentligen inte speciellt svårt att slipa en rakkniv på egen hand, och de redskap som krävs är heller inte speciellt komplicerade att använda. Till rakknivar används normalt en läderstrigel, då dessa skiljer sig en del från många andra knivar, genom att det är extra tunna. Att vässa en rakkniv med strigel är inte riktigt samma sak som att slipa dem, utan är lika mycket rengöring som vässning. Det kommer du att märka inte minst genom hur en strigel används. För att rengöra och vässa en rakkniv med strigel så för man kniven längs strigeln med ryggen först, och med mycket lätt hand. I princip ska du inte trycka på alls, utan låta rakknivens tyngd vara allt som pressar den mot strigeln. Rakkniven förs sedan över strigeln fram och tillbaka (vänd till andra sidan på tillbakavägen) ett antal gånger. Sedan är du klar.

Strigel är också något som ska användas varje gång man använder en rakkniv, för att hålla den i trim. Det är helt enkelt en del av den omvårdnad du behöver utföra på en rakkniv. Om du använder strigeln på ett korrekt sätt så kommer du att behöva slipa din rakkniv mer sällan. Då en rakkniv är väldigt tunn så kommer varje slipning att kosta på, och förkorta rakknivens livslängd. Därför är det viktigt att köpa med en strigel till sin nya rakkniv, även om det kan kännas som en betungande extra kostnad. Men då strigeln kommer att förlänga rakknivens livslängd märkbart så innebär det att du sparar pengar i längden.

Hur ofta ska rakkniven slipas?

Oavsett hur väl du än sköter om din rakkniv så kommer den förr eller senare att behöva slipas, för att bevara sin skärpa. Här finns det en enkel grundregel: du bör vänta så länge som möjligt med detta. Högst en gång per år kan ses som ett riktmärke. Känner du att rakkniven blivit slö och behöver slipas oftare än så, så kan det vara ett tecken på att omvårdnaden inte är så bra som den kunde vara. Striglar du verkligen kniven vid varje användningstillfälle, och på korrekt vis? Kom ihåg, ta inte i för hårt! Det är annars ett vanligt misstag; att vilja gärna ”känna” att något händer med kniven när den striglas.