Så fungerar frisörsaxarna

Frisörsaxar – kan det vara något? Är det inte lika bra att gå till frisören för att bli klippt? Frisörer har ju utbildning och erfarenhet, och inte kan det väl vara någon mening med att skaffa sig så pass avancerade saxar? Och förresten, vad är en frisörsax egentligen, och hur fungerar de? Detta är några av de frågor som många av er säkert ställer er när ni ser att vi säljer frisörsaxar, och därför ska vi nu försöka reda ut begreppen lite. Frisörsaxar är egentligen inte alls så avancerat. Det är inte bara frisörer som kan använda dem, utan även du om du ska klippa någon, som dina barn eller din partner och få bästa möjliga resultat.

Effileringssax

En effileringssax är helt enkelt en ”tandad” sax, antingen på ett eller båda bladen. Sådana saxar används inte för att klippa av hår, utan för att tunna ut det. Att tunna ut håret är något som då självklart bäst passar dig som har riktigt tjockt hår och vill få det lite mer lätthanterligt. Skillnaden mellan enkelbladig och dubbelbladig effileringssax är också rätt så självklar: en enkelbladig tunnar ut mer, eftersom bara ett av bladen har tänder. En dubbel effileringssax kommer därmed att minska risken att du begår misstaget att tunna ut håret för mycket, vilket inte kommer att se bra ut.

En effileringssax kan du också använda till andra saker. Om håret blir ojämnt klippt, kan du använda den för att ”jämna ut” det, genom att effilera i toppen.

”Vanlig” frisörsax

Frisörer använder sig ju inte bara av effileringssaxar – det skulle ju helt enkelt inte fungera. En vanlig frisörsax kan verka vara en vanlig sax, men så är inte riktigt fallet. Visst, du kan klippa dig med den där saxen som du använder till papper, tyg och liknande. Men, tro oss, du kommer inte att bli nöjd med resultatet. Vanliga saxar är helt enkelt inte anpassade till att klippa hår med. Det finns bra anledningar till att frisörsaxar kostar en hel del mer än vanliga saxar.

Dels handlar det om skärpa: en bra frisörsax är riktigt pass. Anledningen till att mycket bra skärpa är så viktigt är att det gör det lättare att klippa med precision, vilket är en annan sak som är speciell för frisörsaxar. De är helt enkelt tillverkade för att du ska få ett bra grepp, och kunna klippa hår exakt som du vill. Ett bra grepp uppnås bland annat genom gummiklätt handtag, som gör att du kan hålla den stadigt även om du blir våt om händerna, något som ju lätt kan hända när du klipper någon.

Vad kostar frisörsaxar?

Priset för en frisörsax kan variera enormt. De riktigt dyra proffssaxarna kostar flera tusentals kronor, medan de som är riktade ”bara” kostar sådär 3-400 kronor. För dig som är amatör är det ingen mening med att lägga ut 3,000 kronor på en högkvalitativ frisörsax. Du kommer helt enkelt inte att märka någon större skillnad. För en utbildad och erfaren frisör är det säkert som skillnaden mellan natt och dag, men det beror på deras stora skicklighet, som tillåter dem att utnyttja de små fördelar som finns hos de dyrare frisörsaxarna maximalt.